sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Uleiuri esentiale



Uleiurile esenţiale (uneori numite simplu, esenţe) sunt amestecuri complexe de substanţe parfumate şi volatile care sunt conţinute de plante.
La ora actuală, utilizarea lor este considerabilă în parfumerie şi alimentaţie; din această cauză anumite organe normatoare au dat o definiţie mai exactă uleiurilor esenţiale: acestea reprezintă produşi în general parfumanţi, obţinuţi fie prin antrenarea cu vapori de apă din plante sau părţi de plante, fie prin presarea epicarpului proaspăt ale anumitor specii de Citrus. Această definiţie este restrictivă, ea excluzând pe de o parte produsele parfumante de origine animală şi pe de alta esenţele obţinute prin alte tipuri de extracţie.

Starea naturală şi rolul la nivelul plantelor

a) Răspândire
Uleiurile esenţiale sunt larg răspândite în regnul vegetal, anumite familii fiind în special bogate în aceste substanţe: Conifere, Rutaceae, Myrtaceae, Umbelifere, Labiate, Compozite.
Ele se pot regăsi în toate organele vegetale: somităţi florale,(elvănţică, mentă), scoarţă(arbore de scorţişoară), rădăcină(vetiver—verbine?), rizomi(Ghimbir), fructe(anason, fenicul, Badianier), lemn(arbore de camfor)...La nivelul aceleiaşi plante ele pot fi prezente pe rând în organe diferite; compoziţia esenţelor poate astfel varia de la un organ la altul(ex. uleiurile esenţiale din florile, frunzele şi fructele de Citrus).

b) Localizarea la nivelul plantei
Esenţele pot fi localizate în celule secretoare izolate(Lauraceae), dar le găsim cu precădere în organe secretoare = buzunare secretoare schizogene sau scizolizante(Rutaceae, Myrtaceae), canale secretoare(Conifere, Umbelifere,) sau peri secretori(Labiate, Compozite).




Articole similare:



__________________________________

Auto Best-top Romania : Lista de top globala Bloggers & Blogging Blogs - BlogCatalog Blog Directory